Jen málo jiných návnad toto dokáže, ve zmenšené míře snad jen kukly, řepka, arašídy a u větších ryb také suchá kukuřice a tygří ořechy (posledními dvěmi nelze doporučit krmit více jak pár hrstmi denně, konopí můžete házet lopatou a ničemu to neškodí). Výrobci návnad se snaží přizpůsobit návnadu chuti ryb, nedovedou ale napodobit různorodou strukturu materiálu přirozené potravy. Žádná rybí potrava není homogenním kusem hmoty, jakým je kaše z rozpadlé plavačkové návnady nebo kus uvařeného těsta či brambory. Ryby požírají hmyz, mlže a korýše s tvrdším nerovným povrchem a měkčím středem. A v tomto konopí výrazně převyšuje cokoliv jiného z rostlinné říše.
A další plus – ověřil jsem si v akváriu (plotice a karasi), že rybám trvá pokousat jedno zrnko konopí znatelně déle než např. srovnatelně velké zrnko kroupy nebo masný červ. Na rybách je opravdu vidět, jak přežvykují. Vysbírat hrst konopí jim tedy trvá déle, než vysbírat hrst krup či masňáků. Konopím je déle udržíte na lovném místě!
A jedeme dál. Přestože konopí obsahuje mnoho tuků, které jsou lehčí než voda, jako celek je mnohem těžší než voda a klesá ke dnu jako kámen – tedy až po uvaření, protože suché konopné semínko může plavat na hladině. Je proto výborné na řekách, kde jiným partiklem či masňáky nelze zakrmovat – typicky v parmových úsecích se štěrkovým dnem. Domnívám se, že právě na takovém povrchu je konopí nejúčinnější, protože přesně zde se obvykle vyskytují živočichové, které konopí připomíná (drobní šnečci pod kameny), a ryby jsou zvyklé si mezi kameny takovou potravu hledat.
Říká se, že konopí má projímací účinky, dnes je modernější výraz „rychle stravitelné“. Tak či tak je pravda, že konopí rybou proletí velmi rychle a často po několika hodinách vnadění z ulovených ryb teče natrávená směs návnady se znatelnými slupkami konopí. Myslete si třeba, že to je úchylka, ale mám to rád. Dává mi to pocit, že rybám chutná.
Příprava konopného semínka
Je mnoho způsobů, jak konopí uvařit. Popíši jen jedno, které používám já, ostatní jsou podobné. Konopí nechávám 24 hodin namáčet, pak vodu sliji a 4 dny jej nechávám naklíčit v kyblíku bez vody přikryté mokrou utěrkou. Po prvních dvou dnech konopí propláchnu. Semínka nesmí být na průvanu a přímém světle, teplota pokojová. Po 4 dnech bude mít konopí až centimetrové klíčky. (Pokud nemají vůbec nic, počkejte ještě jeden až dva dny. Pokud ani pak nic, možná máte nějaká poškozená nebo stará zrnka, která už nevyklíčí a po šesti dnech ve vlhku už jsou na vyhození. Příště zkuste jen 24 hodin namočit a pokračujte bez klíčení rovnou vařením.)
Naklíčením se v semenech nastartuje částečná přeměna energie (tuky, cukry, proteiny) ve vitamíny a další nové látky a zároveň se tím výrazně posílí vizuální efekt konopí ležícího na dně. Z černého zrnka bude vyčnívat bílý klíček jako noha šneka z ulity. Nenaklíčené, jen namočené konopí po uvaření také pukne a klíček trochu vyleze, ale proti naklíčenému je to slabé.
Naklíčené konopí propláchněte a v čisté vodě jej nechte přejít varem. Není potřeba vařit déle, ztrácí se tím aroma, vitamíny a další výživné látky. Před vařením lze přidat pár lžic cukru, není to však potřeba a konopí se pak rychleji kazí.
Po uvaření jej nechte v hrnci vychladnout a pak sceďte vývar, který použijte do návnady – to je povinnost!
Konopí udržujte vlhké, nesmí oschnout, jinak se scvrkne a odchlípne se mírně od slupky, čímž pod slupkou vznikne vzduchová mezera, díky které pak zrníčko bude špatně klesat ke dnu nebo dokonce může plavat na hladině. To stejné se může stát, pokud konopí přidáte do návnady dlouho před jejím použitím. Návnada vytáhne ze zrnek vodu.